İstanbul Müzik ve Resim Kursu

Müzik eğitimine hangi enstrümanla başlanmalı?

Enstrüman eğitimini erken yaşlarda almak, çocuğunuzun kendisini enstrümanında daha uzun yıllar geliştirmesi fırsatını sağlar, eğer çocuğunuzun müziğe karşı istekli veya yetenekli olduğunu düşünüyor ve müzik eğitimine başlamasını istiyorsanız müzik eğitimi almış uzman kişilerden yardım almalısınız.

5 yaş öncesi (ilk çocukluk ve oyun dönemi) çocuklardaki dikkat dağınıklığı, motor kasları ve okuma yazma becerilerinin tam gelişmemiş olmasından dolayı; çocuk anlatılan kavramları anlamakta güçlük çekebilir, derslerden kolayca sıkılabilir veya enstrümanında ilerlemekte zorlanabilir. Bu nedenlerle okul öncesi dönemlerde bedensel perküsyon eğitimi gibi daha çok eğlence odaklı eğitimler tercih edilmelidir.

5 yaşından büyük çocuklarda problem çözme becerisi, motor kaslar ve okuma yazma kabiliyetleri kazanılmış olduğundan, bu yaş grubu çocuklar enstrüman çalmaya daha elverişlidir.

Peki hangi enstrümanla derslere başlanmalı?

Başlangıç enstrümanı olarak piyanoyu seçmek birçok yönden daha avantajlıdır. Örneğin; piyano çalmak için kullanılan el tutuş pozisyonu anatomik olarak bakıldığında insan doğasına en uygun pozisyondur. Bu yönüyle piyano diğer birçok enstrümanın aksine çalarken öğrenciyi fiziksel olarak zorlamayan bir yapıya sahiptir. Bunun yanısıra öğrenci nota ve pozisyonları kavrayıp kısa sürede parça çalmaya başlayabilir. Bu yüzden başlangıç enstrümanı olarak genelde seçim piyanodan yana olur.

Eğer çocuğunuzun ilgisini piyano çekmiyorsa 7 yaşından itibaren gitarı; 9-10 yaşlarından itibaren de diğer müzik aletlerini çalabilecek yeterlilikte olur. Enstrüman seçerken fiziksel yeterlilikler başta olmak üzere birçok parametre dikkate alındığından dolayı alınacak enstrüman eğitiminin alanında uzman öğretmenlerin değerlendirmesinden sonra seçilmesi önemlidir.

Müzik kulağı hakkında bildiklerimizi paylaştık, okumak için tıklayınız

Senem Atar
Vivonya Sanat – Piyano Öğretmeni